Media | Referenties | FAQ | Services | Contact

De gecompliceerde aspecten van een "banenrijke" recessie

nov. 15, 2022

Economieën wereldwijd blijven krimpen, maar bedrijven blijven massaal mensen aannemen. Wat leiders moeten doen.

Het is een ontwikkeling waarvan leiders zich afvragen of ze de dingen wel juist zien.


De Nederlandse economie is het afgelopen kwartaal met 0,2 procent gekrompen t.o.v. het 2e kwartaal, een ontwikkeling die door velen als een recessie wordt beschouwd. Toch steeg het aantal banen in Nederland in het 2e kwartaal met 0,8% (94.000 naar een totaal van 11.395 duizend banen) en daalde de werkloosheid tot het laagterecord van 3,3% (Q2). Vergelijkbare situaties hebben zich voorgedaan in Europa, Amerika en Azië: de groei vertraagt of neemt af, maar bedrijven nemen nog steeds mensen aan. Dus wat geeft een nauwkeuriger beeld: de banencijfers of het BBP?


Het antwoord kan geen van beide zijn. Experts noemen dit een "banenrijke" recessie, in tegenstelling tot het "banenloze herstel" van 2009 tot 2011 , waarin de economie groeide, ontwakend uit de "grote recessie" (krediet-/bankencrisis), zelfs toen bedrijven minder mensen aannamen. Deze situatie zal misschien niet blijven duren, maar voorlopig "weten de mensen niet wat ze moeten doen. Hun kristallen bol is echt troebel


In het licht van de tegenstrijdige gegevens herbekijken sommige bedrijven hun prioriteiten en bezuinigen ze op nieuwe projecten die ver van hun traditionele activiteiten lijken af te staan, terwijl ze andere zaken financieren die ze tijdens de pandemie misschien hebben beknot. Er is een lijst van kostenbesparende maatregelen die bedrijven willen nemen als er een recessie komt: "Ontslag komt onderaan de lijst".


De opdrachtgevers van Fornell Human Capital zijn verdeeld in twee kampen. De private-equity professionals geloven niet dat de economie al in een recessie zit, maar ze denken dat dit binnenkort wel het geval zal zijn: mogelijk voor een lange tijd. Andere relaties daarentegen denken dat de recessie al begonnen is, maar dat die niet lang zal duren. "Het verschuift van week tot week".


In plaats van zich te fixeren op de macro-indicatoren, zeggen deskundigen, moeten leiders aandacht besteden aan de statistieken die uit hun eigen organisaties komen. Laat omgekeerde rendementscurves, inflatie-indexen en consumentensentimentonderzoeken links liggen en richt u in plaats daarvan op bedrijfscijfers zoals het aantal grote verkoopdeals dat in de pijplijn zit, hoe snel of langzaam leveranciers betalen en of de hoeveelheid vrije kasmiddelen van bedrijven toe- of afneemt.


Dat is de reden waarom techbedrijven die eind 2021 en begin 2022 tienduizenden mensen in dienst namen, in veel gevallen hun personeelsbestand bevriezen of ontslaan. Hun omzetgroei kwam niet overeen met hun interne prognoses, dus bezuinigen ze nu.


Tegelijkertijd zijn er andere sectoren van de economie die meer werk te doen hebben dan beschikbare mensen beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld: Horeca (bars en restaurants) en bedrijven in de gezondheidszorg.


De macro-economische situatie houdt misschien niet eens stand. Er zijn tekenen dat de banenmarkt afzwakt; zo is het aantal vacatures de afgelopen twee maanden gedaald, zij het langzaam en vanaf een recordhoogte. Maar bedrijven en consumenten bezuinigen misschien niet, maar geven in ieder geval aan dat zij de gevolgen van de inflatie voelen. Zelfs mensen op de arbeidsmarkt beginnen een groter gevoel van urgentie te krijgen om een nieuwe baan te vinden.


Voorlopig weet niemand het zeker.

Share by: