Media | Referenties | FAQ | Services | Contact

Het gaat niet over het kantoor, het gaat over erbij horen

okt. 12, 2022

Om werknemers te behouden, moeten organisaties hun aanpak van het creëren van gemeenschapszin, cohesie en een gevoel van verbondenheid op het werk ontwikkelen.

Leidinggevenden maken zich steeds meer zorgen over de gevolgen van de afgelopen 2 jaren voor de bedrijfscultuur, verbondenheid en cohesie. Een recent ontslagonderzoek (McKinsey) rechtvaardigt hun bezorgdheid. Meer dan de helft van de werknemers die de afgelopen zes maanden hun baan hebben opgezegd, voelde zich niet gewaardeerd door hun organisatie (54 procent) of manager (52 procent), of ze misten het gevoel erbij te horen (51 procent). Daarnaast noemde 46 procent de wens om te werken met mensen die elkaar vertrouwen en steunen als een andere reden om ontslag te nemen. Werknemers willen sterkere relaties, een gevoel van verbondenheid en gezien worden.


Hoewel managers deze problemen erkennen, schieten hun antwoorden tekort. Veel leidinggevenden (52 procent) willen een werkweek van vier tot vijf dagen op kantoor om de verbondenheid en samenwerking te versterken. Een terugkeer naar kantoor lost het probleem echter niet noodzakelijkerwijs op. Zonder andere belangrijke maatregelen kan het zelfs averechts werken. De wereld is veranderd en de houding van werknemers is veranderd. Om gemeenschapszin, samenhang en een gevoel van saamhorigheid op te bouwen, moeten organisaties hun aanpak aanpassen.


Meer motiveren dan opleggen

Nu er voldoende bewijs is dat werken op afstand zowel gemakkelijk als productief is, vragen veel werknemers zich af waarom ze überhaupt naar kantoor moeten gaan. Het kantoor wordt het nieuwe "buiten de deur werken". Het moet gepland en doelgericht zijn, met duidelijke vermelding van de voordelen. Leidinggevenden moeten zorgvuldig overwegen wie er moet komen en waarom (de doelstellingen en activiteiten) en hoe ze een gestructureerde agenda kunnen opstellen die toch ruimte laat voor nieuwe onderwerpen, spontane gesprekken, gezelligheid en samenwerking. Overweeg een terugkerend schema, zoals bijv. "Team Woensdag" voor een sociale lunch en het oplossen van groepsproblemen, en blijf tegelijkertijd flexibel voor veranderende behoeften van werknemers. Geef werknemers een reden om te komen!

Een technologiebedrijf wilde het beste van thuiswerken combineren met het beste van ter plaatse werken. Het creëerde speciale ruimtes met een koffieshop voor een informele sfeer, vergaderzalen en klaslokalen voor georganiseerde groepslessen. Het bedrijf pakte aan wat werknemers het meest misten aan persoonlijke interacties en liet hen tegelijkertijd thuis individueel werk verrichten.

Pak de telefoon

Soms zijn de beste oplossingen de eenvoudigste. Bel teamleden om gedag te zeggen, informatie in te winnen en bij te praten. Doorbreek de agenda-gedreven interacties die online vermoeidheid creëren en maak persoonlijk contact. De gesprekken hoeven niet lang te duren; de kracht ervan komt voort uit oprechtheid.


Een senior manager van een organisatie in de publieke sector belt elke dag ongepland verschillende medewerkers: "Ze worden nerveus als ik tijd vraag en daar gaat het niet om. Ik wil weten hoe het met ze gaat. Ik wil nagaan hoe het gaat, zoals ik dat zou doen in een lift of bij de koffieautomaat."


Creëer ruimte met inclusieve normen

Aangezien werknemers meer aansluiting zoeken bij leidinggevenden en deel willen uitmaken van een hecht team, moet u meer mogelijkheden creëren om in teamverband te werken: vooral voor jongere werknemers.


Bijvoorbeeld, een rondvraag kan elk teamlid evenveel tijd geven om bij te dragen aan de discussie. Het actieve gebruik van chat in videoconferenties kan reacties, analyses en oplossingen van alle teamleden naar boven halen, ook van de stillere medewerkers.


Vergeet niet dat het tijd kost om deze normen te creëren en om erachter te komen wat werkt, kan het nodig zijn om wat te experimenteren. Vertrouw niet op vroeg succes en laat u niet ontmoedigen door mislukkingen. Volg wat werkt (en wat niet werkt) om voortdurend ten goede te evolueren.


Het is een kans voor leidinggevenden en bedrijven om opnieuw na te denken over de manier waarop zij contact maken met werknemers, met name in hybride of virtuele omgevingen. Dit vereist echter inzet en passie om een nieuwe, betere werkomgeving te creëren. Zorg bewust voor diepere teamrelaties en creëer een inclusieve, doelgerichte ervaring voor mensen, ongeacht waar ze werken.


De inzet is hoog. Als werknemers niet de cultuur, verbondenheid en cohesie vinden die ze zoeken, zijn ze bereid elders op zoek te gaan.

Share by: